Son yaz�lar
Bilgiler y�kleniyor...
8 Haziran 2013 Cumartesi

Ulubatlı Hasan Gerçek Mi?

08:46
Ulubatlı Hasan gerçek mi?
Uluâbadlı Hasan’ın Tekfur Sarayı’nın yakınındaki sur üzerine çıktığını kayda geçirmişler..




Eğer Sultan olmasaydım…
Evet büyük Fatih, Ulubatlı Hasan’ın cansız bedenini görünce. “Eğer Sultan Olmasaydım, Ulubatlı Hasan olmak isterdim” demiş.
Ulubatlı Hasan efsane mi?
İstanbul’un fethinde surlara çıkarak şehid olan, burca ilk sancağı diken Türk askeri olduğunu kitaplardan okuduk, biliyoruz. Ancak onun gerçek mi, efsane mi olduğu konusunda tartışmalar var. Bu tartışmalar sürmeye devam edecek gibi gözüküyor.
Ulubatlı İstasyonunda inecek var!
Ulubatlı-Topkapı metro istasyonunda indikten sonra, ağır ağır merdivenleri çıkıyoruz. Sulukule Caddesi’ni boydan boya geçen, asırlara çelme atmış Bizans surları halen dimdik ayakta. Topkapı Meydanına çıkan caddenin üzerinde, sağ tarafta, fethin sembolü “Ulubatlı Hasan”ın şehid düştüğü burç yer almaktadır. “Nereden biliyorsun kardeşim” derseniz, kale burcunun Topkapı mezarlığına bakan cephesindeki küçük kitabeden. İstanbul’un fethinin 500.yılı münasebetiyle Topkapı’daki sura 1953 senesinde bir kitabe konulmuş. Kitabede şunlar yazmaktadır:
İstanbul Fethinde/ Surlara Sancağı/ İlk Diken Şehid/ Uluâbadlı Hasan’ın/ Hatırasına/ İstanbul Fethi Derneği/29.10.1956

Nerede şehid oldu? Nerede medfun?
Topkapı mı? Tekfur Sarayı mı? Şehid olduğu yer ve kabrinin yeri hakkında çeşitli rivayetler var. Kimi şehid düştüğü surun dibinde medfun olduğunu iddia ederken, kimi memleketi olan Bursa’nın Uluabad Köyü’nde medfun olduğunu söylemektedir. Günümüzde Uluabad Köyü’nde Ulubatlı Hasan anısına bir anıt bulunmaktadır. Merhum Prof.Dr.Ahmed Süheyl Ünver, Ulubatlı Hasan’ın Eğrikapı veya Topkapı surlarına tırmandığı esnada düşman askerleri tarafından şehid edildiğini, Tekfur Sarayı’nın yakınındaki sur üzerine çıktığını, yukarıdan atılan bir taşla aşağıya yuvarlandığını, yaralı olarak tekrar sura çıktığını, bu sefer civar burclardan atılan büyük bir taşla şehid olduğunu yazmaktadır. Doğrusunu Allah bilir.
Ulubatlı Hasan’ın silah arkadaşı; Baltalı Baba
Hey gidi koca İstanbul. Adı, sanı bilinmeyen nice erleri, erenleri bağrında saklıyor. Fatih-Arpaemini Mahallesi, Tatlıpınar Caddesi üzerinde, halen restorasyonu devam eden tarihi bir bina yer almakta. Kapı numarası 13 olan bu bina eskiden bir karakolhane imiş. İki katlı binanın giriş katının arka bölümünde bir fetih şehidimizin kabri bulunuyor. Araştırmalarımıza göre ismi meçhul bu şehidin lakabı “Baltalı Baba” imiş. İstanbul’un fethinde Ulubatlı Hasan ile beraber çarpışmış. Hakkında başka bilgi yok. Rahmet olsun ruhuna.
Sonraki yazı
Daha yeni yazılar
Önceki Kayıt

1 yorum:

 
Toggle Footer